Haas en Schildpad

27-01-2018

Haas heeft altijd haast. Hij doet nooit eens rustig aan. Rennen is het liefste wat hij doet. Zoef! Door de velden. Zoef! Door de bossen. Zoef! Niemand kan hem bijhouden. Hij is de snelste. De aller-aller-snelste. En als hij even stopt, let hij goed op. Zijn lange oren houdt hij gespitst. Zijn ogen kijken rond. Zijn snorharen trillen. Is er iets lekkers te eten? Of dreigt er misschien gevaar? Dan gaat hij er snel weer vandoor. Zoef! Daar gaat Haas. Zijn poten vliegen over de grond: hop-hop-hop. De wind suist langs zijn oren. Hij vergeet alles om zich heen. Rennen moet hij. Rennen, rennen, rennen.


Op een dag gebeurde er dit:

Haas: "Maar, wat is dat?! Er staat iets in de weg! Er loopt iets op het pad. Het is Schildpad."  Haas lachte toen hij Schildpad zag lopen, want het ging zo langzaam. "Ik begrijp waarom jij nooit naar iets onderweg gaat," zei hij pesterig. "Als jij eindelijk aankomt, is het altijd te laat en alles is al lang voorbij." Schildpad lachte een beetje. "Vlug ben ik niet, maar ik durf te wedden dat ik eerder aan de overkant ben dan jij. Wedstrijdje ?"


"Goed!" riep Haas en meteen sprong hij er snel vandoor. Schildpad ging heel rustig op weg. Het was erg warm weer en de haas werd halverwege moe en slaperig. "Ik doe een tukje onder die heg hier. Zelfs als Schildpad me voorbij loopt, heb ik hem zo weer ingehaald." Haas ging in de schaduw liggen en sliep in. Schildpad kroop gestaag voort onder de warme zon. Toen Haas wakker werd was het veel later dan hij dacht en hij keek eens rond. Geen Schildpad te bekennen. "Nou," mompelde hij, "waar zit hij? Wacht, ik zal hem eens wat laten zien." Als een pijl uit een boog schoot hij weg en bij de laatste bocht bleef hij even staan om te zien waar de eindstreep lag. Daar! En nog geen halve meter ervoor kroop de schildpad, langzaam maar zeker, stap voor stap, dichter en dichter naar het eindpunt. Met een geweldige sprong stoof Haas erop af. Maar toen hij de lijn passeerde, was Schildpad hem juist voor geweest. "Zie je nou wel," zei Schildpad. Maar Haas had geen adem meer om te kunnen antwoorden.


Wat heeft een Relax Kids les nu met een Haas en een Schildpad van doen?

Bij Relax Kids leren kinderen zich ontspannen en rustig worden om zich te kunnen concentreren, focussen op een doel en aandacht besteden aan datgene wat ze op de weg daarnaartoe mee maken.

Als een kind - net als Haas - 'haastig' aan zijn werk begint en vergeet na te denken, is de kans groot dat hij fouten maakt. Pakt een kind zijn werk daarentegen aan als Schildpad, dan gaat hij rustig maar gestaag door om het doel te bereiken en trapt hij niet in de valkuil van slordigheid en ongeduld.