Rots en Water-weerbaarheidstraining

Zo stevig als een rots maar toch zo flexibel als water

Rots en Water is een psycho-fysieke weerbaarheidstraining. Het programma is voor alle kinderen erg leerzaam. Kinderen leren meer over zichzelf, de ander en kunnen beter omgaan met lastige situaties. Iedereen heeft rots en water kwaliteiten/eigenschappen in zich, beide kunnen zowel een positieve als een negatieve uitwerking hebben. De ideale situatie zou zijn wanneer kinderen de perfecte balans tussen hun (positieve) rots en (positieve) water kwaliteiten weten te vinden. En ook weten in welke situatie zij deze kwaliteiten kunnen inzetten. Rots en Water training helpt hierbij. Wij gunnen ieder kind de Rots- en Water ervaring.

Sommige kinderen hebben van nature (of hebben zich dit zelf aangeleerd) een aantal negatieve rots eigenschappen. Ze komen voor zichzelf op maar vergeten hierbij de ander, zijn bijvoorbeeld snel boos en zetten zich af. Bij andere kinderen zie je juist teveel negatieve eigenschappen van water. Zij zijn bijvoorbeeld erg op de achtergrond en/of onzeker, ze weten heel goed hoe ze moeten meegaan met situaties zonder echt op te vallen en vergeten daardoor zichzelf. Studio Ikigai helpt deze kinderen met Rots en Water lessen de kwaliteiten die ze normaal niet inzetten naar boven te krijgen.

Het programma bestaat o.a. uit heel veel leuke en actieve oefeningen/spelletjes.  Elke les starten we met de volgende regels:

 • Wij respecteren elkaar, iedereen is verschillend en dat is oké

 • Wij helpen elkaar waar mogelijk

 • Wij doen elkaar op geen enkele manier pijn

De oefeningen wisselen we af met reflectiemomenten. Wat deed deze oefening met mij? Hoe reageerde ik en was dat slim? Wat gebeurde er met mijn maatje toen ik dat deed? Dit soort vragen worden beantwoord om bij ieder kind hun positieve rots én water kwaliteiten naar voren te laten komen.

Onderwerpen 

 • zelfvertrouwen/ zelfbeheersing/ zelfreflectie
 • fysieke en mentale weerbaarheid
 • communicatie / lichaamstaal
 • grenzen stellen/ keuzes maken
 • concentratie

Opzet van de training

 • 8 trainingen van een uur
 • Actieve training met veel oefeningen en spelvormen
 • Afsluitende les met certificaat

Trainers

Rianne Blonk, officieel gecertificeerde Rots en Water trainer basisschool breed, leerkracht basisonderwijs, Relax Kids coach.

Remco Jansen, co-trainer Rots & Water Basisschool, ervaringsdeskundige ASS/HB

Praktische informatie

De eerstvolgende basiscursus voor kinderen die zitten in groep 3/4/5 óf 6/7/8 zal starten in het najaar van 2024. Kijk hieronder voor de exacte data. 

Bij voldoende belangstelling zullen wij ook voor kleuters een Rots en Water lessenserie beginnen. Meld je kind gerust daarvoor aan. 

Dag: woensdag 17u tot 18u. Inloop 16.45u  Data: 4,11,18,25 september en 2,9,16,23 oktober 2024 (basiscursus groep 3/4/5)

Woensdag 18.15u tot 19.15u. Inloop 18u. Data: 4,11,18,25 september en 2,9,16,23 oktober 2024 (basiscursus groep 6/7/8)

Locatie: Gymzaal Olijflaan 12 Rotterdam Schiebroek

De lessen gaan door bij voldoende belangstelling (groepsgrootte minimaal 6). Mocht het nodig zijn kunnen we ook één groep maken met kinderen uit groep 4/5/6 of 5/6/7.

Kosten: €245,- voor 8 lessen. Dit is inclusief een telefonische intake van 15 minuten, een wekelijkse (algemene) terugkoppeling via de mail en een eindcertificaat. De 4e les is een kijkles, hier mogen ouders kijken en meedoen de laatste 20 minuten. 

Vergoeding

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden de Rots en Water-training. Het is dus zinvol vooraf bij je zorgverzekeraar te checken hoe het zit met de vergoedingsmogelijkheden. De Rots en Water training valt onder "Overige psychologische zorg".