Ik-igai

Mijn naam is Rianne Blonk. In 2017 heb ik Studio Ikigai opgericht. Ik heb mijn basis liggen bij de pedagogische academie voor basisonderwijs. Dit heb ik aangevuld met verschillende opleidingen gericht op mindfulness, yoga. Later heb ik mij gecertificeerd als Rots en Water specialist in Rotterdam.

Ik sta inmiddels meer dan 25 jaar voor de klas en geef Rots en Waterlessen op de school waar ik werk. Ook geef ik de training in Schiebroek, momenteel voor kinderen van groep 2 t/m 4. Door mij in de Rots en Water methodiek te specialiseren en dit in de praktijk toe te passen, merk ik dat ik het fantastisch vind om op deze manier met kinderen bezig te zijn. Doordat ik veel praktijkervaring heb door mijn onderwijs- en begeleidingservaring kan ik stellen dat de Rots & Water methode zich ook echt in de praktijk heeft bewezen. Als leerkracht en trainer geloof ik in deze methodiek.

Al weer heel wat jaren organiseer ik met mijn twee dochters Emma en Charlotte het mei- en zomerkamp op het terrein van Natuurtalent. Dit doen we met heel veel plezier. Onze passie ligt bij kinderen; de openheid, het pure en enthousiasme vinden wij geweldig. Ik merk dat kinderen van deze tijd het best pittig hebben om hun hoofd boven water te houden in een maatschappij waarin veel prikkels zijn, alles snel gaat en er veel van hen wordt verwacht. Hoe heerlijk is het dan dat je op kamp even niets hoeft, zelf mag kiezen waar je zin in hebt. We genieten ervan de kinderen te zien spelen, struinen, knutselen en soms ook vervelen.

Ikigai, een fraai klinkend Japans begrip. Het staat voor het gevoel een zingeving in het leven te zien, iets te hebben waarvoor iemand leeft. Mensen met veel ikigai weten waarvoor ze 's ochtends opstaan. Bovendien hebben ze een hogere levensverwachting dan de mensen met weinig ikigai. Ik hoorde het tijdens een cursus Mindfulness en mijn interesse was gewekt. Ik was vooral enthousiast over het feit dat de Japanners een woord kennen voor het gevoel het leven als zinvol te zien. Zo'n term hebben wij niet.

Wat zijn precies de geheimen van de inwoners van het Japanse Eiland Okinawa op het gebied van mind & body? Op dit eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld.

1. Een van de geheimen van de inwoners van Ogimi is hun gemeenschapsgevoel. Zelfs kinderen wordt hier 'yuimaaru' overgebracht, ofwel teamwerk. De een helpt de ander.
2. Vriendschappen koesteren en bouw een 'moai' om je heen, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaat.
3. Geen zware maaltijden gebruiken en eten tot je 80% vol zit. Dit noemen ze 'Hara hachi bu' en het is veel gezonder voor je lichaam.
4. Voldoende rust nemen.
5. Dagelijks bewegen: niet te veel en niet te weinig. Matig intensief zoals ze zelf zeggen.
6. Wat de blauwe zones ook met elkaar gemeen hebben is dat mensen genieten van lekker eten en daar, met vrienden en familie, de tijd voor nemen.
7. Je ikigai vinden en dus je levensvreugde.
8. Blijf actief en ga nooit met pensioen. Hou altijd een doel waarvoor je je bed uit komt. Mensen in Japan blijven zelfs na hun pensioen actief. Ze blijven het werk doen dat ze leuk vinden zolang hun gezondheid het toelaat. Een Japans gezegde is dan ook: 'Alleen wie bezig blijft wil honderd worden.'
9. Wat de 'Blauwe Zones' in ieder geval gemeen hebben is dat de zon er veel schijnt, werkelijke verbinding met de mensen in hun leven en werk weinig stress (ook al werken ze hard). Ook hebben ze een rijk sociaal- en familieleven.
10. Maak je los van sleur en begin te doen wat je altijd al écht wilde doen.