Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor...

01-01-2019

'Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor.....

...dat je heerlijk in de zachte wolken ligt. Het wattendons voelt heerlijk zacht tegen je huid. Je armen, je benen en je buik worden licht. Je zweeft door de lucht. Je armen, je benen, je buk en je hoofd ontspannen. Je zorgen en vervelende gedachten drijven weg...' -uit de Wensster van Marneta Viegas

Ontspanning is een onmisbaar ingrediënt in het leven van een kind. Een kind heeft het nodig om even tot rust te komen, maar anno 2019 is dat soms zo makkelijk nog niet met al die volle agenda's: school, b.s.o., sporten, clubjes en in het weekend naar een verjaardag en wedstrijd. Het valt niet altijd mee om momenten van 'even niks' te creëren in de maatschappij en tijd waarin we leven.

Ontspannen zijn kun je leren door ontspannen bezigheden te creëren. Sommige kinderen kunnen vanuit zichzelf goed ontspannen. Er zijn ook kinderen die via jou als ouder leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Door met jouw kind in gesprek te gaan maak jij je kind meer zelfbewust. Hij kan dan bij zichzelf herkennen hoe hij zich voelt en daar woorden aan geven. Als je kind na een heel drukke dag op school weer rustig kan worden, heeft het meer controle over zijn gedachten en gevoelens en kan hij beter met stress en spanning omgaan.

In Studio Ikigai in Schiebroek, krijgen kinderen les in ontspanning en concentratie. Kinderen leren hoe ze tot rust kunnen komen en daardoor zich beter kunnen concentreren en makkelijker in slaap kunnen vallen. Dit doen ze door middel van beweging, spel, stretchen, onderlinge massage, visualisatie, affirmaties en ademhalingsoefeningen.

Drie tips voor thuis:

  1. Bellen blazen

Kinderen zijn gek op bellenblazen. Wist je dat het ook ontspannend werkt? Geef je kind een bellenblaas en laat het bellen blazen. Hierdoor haalt je kind dieper adem. Een leuk spelletje wordt het door je kind de bellen weer te laten opvangen. Als je kind zorgen heeft kun je de zorgen met de bellen lekker wegblazen. Wat wil jij loslaten? Blaas ze in de bel en blaas deze zo hoog mogelijk weg.

2.       Warm voetenbadje en een voetmassage.

Vul een teiltje met warm water en zorg dat je kind met een opgestroopte pyjamabroek zijn voetjes heerlijk in het water laat zaken. Je kunt er een druppeltje lavendelolie in doen. Kinderen vinden dit heerlijk ruiken. Het warme water werkt ontspannend. Op de achtergrond een fijn tingelmuziekje. Na 5 minuten wikkel je de voeten in een zachte handdoek en wrijf je ze zachtjes droog, waarna je ze insmeert met baby olie of een fijne crème. Beetje inmasseren en ontspanning is gegarandeerd. Dit werkt erg goed voor het slapen gaan. Wil je echt de slagroom op de taart geven, zorg dan voor een warme pittenzak of warmteknuffel. Even 3 minuten in de magnetron verwarmen en dan hup in bed.

3.     'Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor...'

Voor veel kinderen op de wereld begint het verhaaltje voor het slapen gaan iedere dag weer met deze woorden. Het verhaal komt uit het boekje 'De wensster' van Marneta Viegas. Een kind gaat in gedachte naar de plek van het verhaal. Elk verhaal heeft een ander onderwerp, zoals 'De vliegmachine', 'Sterren' of 'De toverboom'. Je kunt het voor je kind gaat slapen, maar ook wanneer het op de bank ligt, voorlezen. Het visualiseren zorgt ervoor dat je kind tot rust kan komen, zich kan ontspannen en het helpt je kind makkelijker in slaap te vallen. Ook creëer je een fijn en vertrouwd momentje tussen jou en je kind. Het verhaalt eindigt steeds met het weer bewegen van de vingers en tenen, uitrekken en het openen van de ogen. Deze terugkomende handelingen zorgen voor een bepaalde structuur, zodat je kind op een gegeven moment goed weet wat de bedoeling is. Is je kind erg boos of verdrietig is het belangrijk dat het eerst rustiger wordt voor je het verhaal voorleest. Houdt je kind van sprookjes is er ook het boekje: Relax Kids, sprookjesmeditaties voor kinderen. Voor oudere kinderen is er het boekje ' De toverdoos'. Beide ook van Marneta Viegas.