Weer in het gareel
Wat verheug ik me altijd op de decembermaand. Schoentjes bij de schoorsteen, de velen lichtjes in huis. Het was een gezellige, maar toch altijd weer een drukke tijd (het woord druk, gebruik ik eigenlijk liever niet, dat doet iedereen al te pas en te onpas, maar voor de decembertijd mag het voor 1 x). Surprises maken, samen goed uitziende hapjes verzinnen voor het kerstdiner op school, helpen met de kerststukjes en daarna toen het dan eindelijk vakantie was moesten de kerstinkopen nog snel gedaan worden in een overvolle supermarkt.
Januari 2020. Blij dat ik de hectiek van de feestdagen weer achter me kan laten. Tijd voor weer wat rust en regelmaat in het dagelijkse. Dat is voor velen vaak een uitdaging daar het organiseren van het gezinsleven met ieder zijn eigen bezigheden best wat vraagt. Daarom zomaar een paar ideeën om de overgang naar 6 januari wat te verkleinen en weer over te gaan tot de orde van de dag.
Langzaamaan de regelmaat er weer in brengen geeft houvast. De meeste kinderen zijn toch gebaat bij vaste volgordes voor de ochtend- en avondrituelen. Meestal zijn die in de vakantie toch wat verder te zoeken. De schoolse bedtijden hanteren lukt meestal niet last minute op de laatste zondagavond. Wellicht handig om een paar dagen voor het einde van de vakantie de kinderen te laten wennen aan de routines en oude tijden ter voorbereiding op het weer naar school gaan.
'Maak eens tempo'. 'Hup, anders we komen te laat'. Ik hoor het ouders vaak zeggen. Iets eerder op staan, op tijd beginnen en eerder naar boven gaan zodat je wat meer de tijd kunt nemen voor wat er allemaal moet. Simpel gezegd zou je denken. Als hulpmiddel is een klokje handig. Dat geeft kinderen inzicht in tijd. Op school gebruiken de juffen/meesters een time-timer. Verstreken tijd is een abstract begrip, moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te beheren. Maar het leren omgaan met tijd is voor kinderen een goede stap richting meer zelfstandigheid. Ze hoeven er niet voor te kunnen klokkijken op een traditionele klok. De rode schijf van een time timer verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Op deze manier wordt het verstrijken van tijd en hoeveel tijd er nog over is zichtbaar gemaakt. Gewoon te bestellen op internet. Scheelt bij veel ouders een hoop strijd. Ideaal toch.
Dagje lummelen. Heerlijk is dat! Ergens in een weekend in januari? Moet vast in te plannen zijn toch. Beter is dit gewoon spontaan te laten ontstaan natuurlijk, maar ja ...dat is soms een utopie in deze geregelde maatschappij. Pyjama's blijven op zo'n dag zo lang mogelijk aan. Lekker scharrelen door het huis.
Als je het stiekem toch een beetje wil voorbereiden zorg je dat je van die witte klei in huis hebt bijvoorbeeld. Of koekjesdeeg. Kinderen kunnen daar uren zoet mee zijn. Geef ze de gespaarde lettervormpjes van de grootgrutter van een tijd geleden en je hoort ze niet. Prettig toch!
Zijn ze het echt helemaal zat binnen dan kun je altijd de kinderen een paar laarzen laten aandoen, jasjes over de pyjamaatjes heen, de hond van de buren lenen en vervolgens de hond en de kinderen uitlaten in het bos. Een keertje warme chocomelk met slagroom kan echt geen kwaad (bedenk alleen wel van tevoren dat ze hun pyjama's nog aan hebben voor je het restaurant in gaat!).
De belangrijkste gratis tip van allemaal: Let it go! Zet de gelijknamige film aan als je er zelf even behoefte aan hebt of iets anders van Netflix of Disney+. Laat de boel lekker de boel en maak je vooral niet druk. Het hoeft allemaal niet perfect. Zelfs onze koning zegt het. En als hij het zegt....Soms is het zoals het is en is het goed.
Een fijn en vooral Relaxt 2020 gewenst.
Rianne Blonk
Relax Kids coach
Studio Ikigai