'Plezier en ontspanning voor 2'

       Een leuke, speelse les waarin ontspannen, bewegen en plezier hebben centraal staan. 

Wat is Yoga met je Baby?


Verbinding: dat is wat yoga letterlijk betekent. Een kind krijgen is de sterkste verbintenis die je ooit zult aangaan. Yoga met je Baby bevordert de band en hechting met je kindje. Tijdens de lessen gaat het om spelenderwijs samen in beweging zijn, ontdekken én ontspannen. We zorgen voor een velige omgeving en kiezen oefeningen die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind. De oefeningen zijn grotendeels gericht op de baby. Het is echter voor beide ontspannend en als je je als vader of moeder goed en ontspannen voelt, werkt dit door op je kind. Andersom geldt dat ook zo: als je als ouder gestrest bent, is de kans dat je baby onrustig is, groter. Kinderen gaan wat dat betreft enorm mee in de gemoedstoestand van hun vader/moeder.
We hebben geen haast en zijn zeker niet prestatiegericht bezig. De oefeningen, ondersteunt door rustige muziek, liedjes of rijmpjes, gaat je kindje al na een paar lessen herkennen. Geleidelijk gaat je baby meedoen en onstaat er een band van vertrouwen en plezier. 

Voor wie is Yoga met je Baby?


Yoga met je Baby is er voor baby's tussen de 3 maanden en totdat ze bijna kunnen lopen. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, dus de een gaat eerder zitten en lopen dan de ander. En dat is goed. In het eerste jaar vinden naar verhouding de meeste motorische ontwikkelingen plaats. Yoga met je Baby is een ideale manier om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoefte om te bewegen, rust en regelmaat. 

Hoe ziet een les Yoga met je Baby eruit?
Bij baby Yoga is er een ouder, verzorger of begeleider aanwezig. Er komen verschillende Yoga oefeningen aan bod. Deze oefeningen doe je samen. Denk hierbij ook aan de begeleiding van je baby. Jij maakt de bewegingen bij het kind. Als je dit vaker uitvoert, zal je baby de oefeningen ook gaan herkennen. Hierdoor bouw je spierkracht op en stimuleer je de flexibiliteit.
Verschillende elementen komen tijdens de les aanbod:
De beweging zal bestaan uit houdingen die gebaseerd zijn op yogahoudingen in combinatie met bewegingen uit de babygym. Door de bewegingen wordt het kind zich meer bewust van zijn lijfje, groeit ook zijn zelfbewustzijn en vertrouwen en leert het spanning en ontspanning te voelen. Het mooie is ook dat door de yoga de spieren en gewrichten soepel blijven. Het is op een speelse manier met z'n tweeën in beweging zijn, waar je samen van zult genieten. Verwacht geen ingewikkelde houdingen of moeilijke bewegingen. 
De ontspanningsmomenten zullen bestaan uit korte massages en samen knuffelen. Aanraking geeft rust en zelfvertrouwen. Door massage versterk je de ondelinge band. Ook door massage raakt je baby vertrouwd met zijn eigen lijfje en leert hij zijn lichaam kennen: waar begint en waar stopt mijn lijfje. Door het contact met jou voelt het zich geborgen en komt het tot rust. De eventueel opgebouwde spanning kan het lijfje zo verlaten. Huidcontact is van wezenlijk belang voor de hechting van een kind en zijn gevoel van veiligheid. Van het geven van een massage kalmeer je zelf als ouder ook. De intensiteit van het vader- of moederschap kan namelijk best overweldigend zijn. Vader of moeder ben je nu eenmaal 24 uur per dag. Dan is terugkeren naar de basis in de les vast heel welkom!

Voordelen van Yoga met je Baby
Er zijn verschillende voordelen te noemen waarom Yoga met je baby zo positief werkt voor jou en je kleintje.
Over het algemeen worden baby's rustiger door de oefeningen, waardoor ze beter slapen en overdag ook kalmer zijn. Daarnaast helpen de oefeningen de baby om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen en op eigen ritme te wennen aan alle nieuwigheden om zich heen.
Ook worden de bekkenbodemspieren in de verschillende oefeningen aangesproken, zodat deze spieren zich positief kunnen ontwikkelen.
Daarbij wordt de relatie en het contact met je baby gestimuleerd. Vanaf jonge leeftijd werken aan een goede band, zal ook op latere leeftijd nog zijn vruchten afwerpen.
Verder leer je je baby goed kennen. Soms kan het nog wat onwennig aanvoelen en kun je op sommige punten erg onzeker zijn. Wat wil mijn baby? Wat kan ik voor hem of haar betekenen? Door intensief met elkaar bezig te zijn, zul je sneller signaleren wat jouw kindje nodig heeft.

Je ontmoet andere moeders met baby's en als je wilt kun je ervaringen uitwisselen

Yoga met je baby thuis

Iedere keer weer krijg je inspiratie voor beweegspelletjes en massages die je thuis met gemak kunt doen. Thuis zou je ook een moment kunnen inplannen. Tien minuten per dag is al voldoende om een goede basis te leggen. Doe het wanneer je er zin in hebt of kies een vast moment. Bij baby's kun je yoga het beste direct na het slaapje doen. Na een voeding heeft je kindje een volle maag en kan de yoga onplezierig voelen.

Wat heeft Studio Ikigai te bieden?
Een les duurt 1 uur. Er zijn in totaal 5 lessen verdeeld over 5 weken. Door de groepen klein te houden, minimaal 4 maximaal 6 cursisten per keer, is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en gezelligheid.
De lessen worden in de ochtend gegeven op maandag en/of dinsdag van 09:30 tot 10:30 uur. Heb je echter een voorkeur voor een andere tijd of dag of individueel? Laat dit geen belemmering zijn. We zouden samen kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.
Al naar gelang het aantal aanmeldingen en de belangstelling voor bepaalde lesdagen, zullen doorlopend steeds nieuwe cursussen van start gaan. 

Praktische info
Oefeningen worden op een yogamatje of kussen uitgevoerd. Hierdoor is de bewegingsvrijheid van de baby aanzienlijk groter. Yogamatten zijn aanwezig. Het is fijn als je zelf een grote badhanddoek meeneemt om er overheen te leggen. Laat het kind soepel zittende kleding dragen waar het lekker in kan bewegen. Ook voor jezelf is het fijn om soepel zittende kleding te dragen, zodat je plezierig op de yogamat zit. Je volgt de les op blote voeten of trek lekkere sokken aan! 
Voel je vrij om een eigen dekentje of knuffel voor je baby mee te brengen. Voeden en verschonen kan altijd!