Over mij

Rianne

Mijn naam is Rianne, ik word dit jaar 40 en ben gelukkig met mijn man en 5 lieve kinderen. Inmiddels ben ik ook al zo'n 20 jaar leerkracht in het basisonderwijs(wat klinkt dat lang he!). 


Op mijn school heb ik het naar mijn zin. Ik ben er naast groepsleerkracht muziekcoördinator en verzorg een naschools aanbod op het gebied van wetenschap, techniek en bouwkunde.


Verder geniet ik van het geven van Relax Kids lessen aan kinderen en workshops voor ouders in Studio Ikigai.


Mijn passie ligt bij kinderen; de openheid, het pure en enthousiasme vind ik geweldig. Kinderen van deze tijd hebben het best pittig om hun hoofd boven water te houden in een maatschappij waarin veel prikkels zijn, alles snel gaat en er veel van hen wordt verwacht. 


Op school besteed ik regelmatig aandacht aan ontspanning en beweging. Kinderen vinden een moment van rust en aandacht voor zichzelf heerlijk. Elkaar even masseren aan het einde van de les is iets waar ze regelmatig om vragen. Juf mogen we nog even...


Ikigai

Een fraai klinkend Japans begrip. Ik hoorde het een jaar geleden tijdens een cursus Mindfulness.

Het staat voor het gevoel een zingeving in het leven te zien, iets te hebben waarvoor je leeft. Mensen met veel ikigai weten waarvoor ze 's ochtends opstaan. Bovendien hebben ze een hogere levensverwachting dan de mensen met weinig ikigai. 

Mijn interesse was gewekt. Ik was vooral enthousiast over het feit dat de Japanners een woord kennen voor het gevoel het leven als zinvol te zien. Zo'n term hebben wij niet.

Ik heb het boek Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven, gekocht. Volgens de Japanse traditie, las ik, heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Als je je bestaan als zinvol ervaart, weet waarvoor je leeft, beschik je vanzelfsprekend over meer energie en levenslust dan iemand die de zin van zijn leven niet inziet.

Het woord/begrip sprak mij aan en ik ben mij er meer in gaan verdiepen. Dit bepalende moment, waarop ik voor het eerst over het principe van ikigai las, leidde uiteindelijk tot de naam van mijn studio.

Wat zijn precies de geheimen van de inwoners van het Japanse Eiland Okinawa op het gebied van mind & body? Op dit eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar dan ooit ter wereld.

1. Een van de geheimen van de inwoners van Ogimi is hun gemeenschapsgevoel. Zelfs kinderen wordt hier 'yuimaaru' overgebracht, ofwel teamwerk. De een helpt de ander.

2. Vriendschappen koesteren en bouw een 'moai' om je heen, een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor je klaarstaat.

3. Geen zware maaltijden gebruiken en eten tot je 80% vol zit. Dit noemen ze 'Hara hachi bu' en het is veel gezonder voor je lichaam.

4. Voldoende rust nemen.

5. Dagelijks bewegen: niet te veel en niet te weinig. Matig intensief zoals ze zelf zeggen.

6. Wat de blauwe zones ook met elkaar gemeen hebben is dat mensen genieten van lekker eten en daar, met vrienden en familie, de tijd voor nemen.

7. Je ikigai vinden en dus je levensvreugde.

8. Blijf actief en ga nooit met pensioen. Hou altijd een doel waarvoor je je bed uit komt. Mensen in Japan blijven zelfs na hun pensioen actief. Ze blijven het werk doen dat ze leuk vinden zolang hun gezondheid het toelaat. Een Japans gezegde is dan ook: 'Alleen wie bezig blijft wil honderd worden.'

9. Wat de 'Blauwe Zones' in ieder geval gemeen hebben is dat de zon er veel schijnt, werkelijke verbinding met de mensen in hun leven en werk weinig stress (ook al werken ze hard). Ook hebben ze een rijk sociaal- en familieleven.

10. Maak je los van sleur en begin te doen wat je altijd al écht wilde doen.